La ràdio dels urgellencs
Cadí-Pedraforca 28
Ràdio Seu celebra enguany el 35è aniversari i ho fa com una ràdio consolidada a la Seu i a la comarca, gràcies en bona mesura a la col·laboració ciutadana.
Sopar amb els col·laboradors per celebrar els 30 anys de Ràdio Seu // Procedència: Arxiu Marta Pujantell.

Eva Múrcia // Ràdio Seu naixia el 1985 gràcies a un grup d’amics que van decidir començar a fer proves radiofòniques al carrer Major de la Seu d’Urgell. Eren moltes les ganes que hi posaven, però poca l’experiència, fet que provocava unes interferències que implicaven que la ràdio entrés a la televisió dels veïns, i generava queixes i més queixes. Aquesta casuística va ser la culpable de la implicació de la persona que s’acabaria convertint en el primer director de Ràdio Seu, Jordi Pino, treballador de Telefónica. Per tant, la ràdio ben aviat es va traslladar a Castellciutat, primer en un espai cedit i després en el que van ser les conegudes instal·lacions on van estar-se tants anys. Allà va començar a teixir-se la ràdio que coneixem a l’actualitat.

La bona rebuda va ser immediata i en poc temps van arribar a ser fins a 160 col·laboradors. Cada grup de persones s’enfilaven des de la Seu fins a Castellciutat per a realitzar el seu propi programa. Era una ràdio no només destinada al poble sinó feta pel mateix poble, tot i que amb el temps es va anar veient la necessitat de professionalitzar-la. Això va començar materialitzant-se amb una aposta per la contractació del primer locutor, per assegurar la continuïtat de la ràdio sense dependre únicament dels col·laboradors voluntaris. També es va veure la necessitat de formar als col·laboradors i, per això, es va aconseguir realitzar un curs de 300 hores de l’INEM (Instituto Nacional de Empleo) en col·laboració amb l’EMUC (Emissores Municipals de Catalunya) a l’escola Pau Claris de la Seu d’Urgell amb gran èxit de participació.

En aquells inicis, malgrat la inexperiència de les persones col·laboradores, l’emissora no es va perdre cap acte de rellevància. Des del Passeig se les empescaven per emetre la Fira de Sant Ermengol i durant la Festa Major gravaven tots els concerts del Seu Rock. I és que amb aquesta empenta, no els faltava de res. Van aconseguir molts discos a partir de trucades a les discogràfiques de Barcelona i, fins i tot, van aconseguir una furgoneta gràcies a la publicitat.

Més de 35 col·laboradors. Després d’aquesta primera etapa formada per Jordi Pino ‒director de 1985 a 1995‒, va venir una breu etapa amb Manel Vilajosana ‒director de 1995 a 1998‒ i va arribar el moment de l’actual directora, Marta Pujantell. Ara mateix l’acompanyen dues persones més, l’Ignasi i el Pep, i malgrat que en ‘teoria’ tots tenen la seva feina assignada, l’actualitat s’imposa i tots acaben treballant del que calgui. Pel que fa als col·laboradors, actualment n’hi ha més de 35. Aquests són els encarregats d’omplir de vida l’emissora de manera desinteressada i molts per iniciativa pròpia. S’acosten a la ràdio, fan una proposta i l’equip tècnic els acompanya en la gestació i posterior gestió del programa.

Enguany també és l’aniversari d’un dels programes més mítics de l’emissora, Carretera i manta, que bufa les espelmes dels 25 anys. Josep Xicota va ser l’encarregat d’iniciar-lo i ara és conduït pel locutor Ignasi Cervera. Ell mateix comenta que aquest «és un programa difícil de preparar, però molt agraït de fer». I és que Carretera i manta és un bri d’aire fresc a l’estiu enmig de l’estrès que vivim dia rere dia. Altres programes que caldria destacar és Dance Músic, que ja fa 27 anys que és en antena. D’aquesta manera és el programa més antic de Ràdio Seu. Aquest espai musical és conduït per Anna Bigordà gairebé de manera ininterrompuda des de 1993.

L’any 2007 va començar una petita revolució a Ràdio Seu ja que va obrir pas a les noves tecnologies i va estrenar la pàgina web. Aquesta es va renovar durant el 2015 i ara Ràdio Seu ja no és només una ràdio, hi ha les xarxes socials, la pàgina web i l’emissió per internet. La ràdio, com a mitjà de comunicació, sempre ha tingut una via molt directa amb la població, però actualment la gent envia informació a l’emissora per totes les vies possibles: telèfon, correu electrònic, missatge privat ‒o públic també‒ a través de les xarxes socials o, fins i tot, els aturen pel carrer. Des de l’equip tècnic, es mostren agraïts perquè consideren que és gràcies a aquestes col·laboracions que la ràdio manté l’essència.

El trasllat a la Seu. Una altra gran fita que van assolir va ser el trasllat de Castellciutat a la Seu d’Urgell. Després de 33 anys a l’emplaçament antic i de moltes peticions dels col·laboradors, finalment va arribar l’esperat trasllat. Malgrat que els equipaments antics tenien un espai magnífic, el cert és que era complicat per l’accés i la visibilitat. Per aquest motiu, eren moltes les persones que durant anys havien reclamat que l’emissora estigués situada a un punt molt més cèntric de la Seu d’Urgell. Així, el 27 de juny de 2018 es va realitzar la primera emissió des dels nous estudis i lluny de fer una llarga aturada, els oients pràcticament ni se’n van assabentar. Ràdio Seu únicament va estar sense emetre una hora durant la matinada. Però malgrat que els oients no se n’assabentessin, el progressiu trasllat es va fer etern per l’equip tècnic. La inauguració oficial no va tenir lloc fins el 13 de febrer de 2019 coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio.

Ràdio Seu és un servei públic que realitza una forta aposta per la informació local, la difusió cultural i l’agenda. L’equip tècnic busca una participació entre totes les entitats i associacions, per fer que la pluralitat de la ciutadania es vegi reflectida en la programació gràcies a la col·laboració de la gent. Ràdio Seu sempre ha sigut una ràdio dels urgellencs: primer amb la massiva presència de col·laboradors i ara amb el continu feedback de la població i els més de trenta col·laboradors que segueixen treballant colze a colze amb els tècnics. Sempre es diu que la ràdio enganxa, i sembla que si ens fixem en la trajectòria d’aquesta emissora, podem assegurar que és ben veritat.

Pirineus TV, eina imprescindible

Molta gent del sector comunicatiu ha passat per Ràdio Seu, entre ells, el director de Cadena Pirenaica, Eduard Navarro, que va ser col·laborador de l’emissora als seus inicis. Navarro va crear l’empresa per crear continguts editorials, de ràdio i televisió per abastir tots els àmbits de la comunicació. Pirineus TV és una aposta per realitzar una informació útil i necessària per als pirinencs de manera audiovisual. La cadena està situada a la Seu d’Urgell i va començar a fer proves televisives l’any 2003 per acabar emetent de manera regular la primavera de 2004. Pirineus Televisió s’ha convertit en un imprescindible al Pirineu ja que ofereix servei informatiu, social i cultural a l’Alt Urgell, Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. A partir de tres corresponsals, que es reparteixen les notícies de manera territorial, la televisió combina informatius d’estreta actualitat amb entreteniment compartit amb altres cadenes de televisió local.

 

LLegir més