NOVETATS EDITORIALS

Aquest mes de novembre presentem dues novetats editorials: Històries de les Guilleries de Xavier Roviró i La repressió del català a l’escola. Tres-cents anys de lluita i resistència (1715-2018) de David Pujol Fabrelles.

HISTÒRIES DE LES GUILLERIES de Xavier Roviró

Presentem el desè volum de la col·lecció El caliu de la memòria, un llibre que recull més de quaranta narracions sobre les Guilleries. Xavier Roviró, del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, ha treballat durant anys i ha fet un treball minuciós de recerca sobre les Guilleries a partir de tres àmbits: documents, fons fotogràfics i arxius sonors. A Històries de les Guilleries hi descobrim la manera de ser d’aquesta comarca i retraten la realitat d’aquest país divers, heterogeni, complex i alhora desconegut, coherent i màgic. Unes històries cuites a foc lent, tal com diu el president Quim Torra en el pròleg, i plenes de veus guillenques que han estat la base de la majoria dels escrits d’aquest llibre. Converses amb els avis i àvies, transcrites literalment, són les que enriqueixen l’argument, donant a la narració un fons de veracitat, dotant al text d’una pàtina de vivesa i posant en valor la parla popular.

La Guilleria és un munt de serres i puigs que com un immens braç del Montseny s’allarga per sobre les planes fins a trobar en la cinglera del Collsacabra un impediment per continuar allargant-se i s’arruga en mil replecs. És un jou d’arrels recargolades de la rabassa del Montseny travades pel Collsacabra. És un univers singular, un món de geografia esquerpa amb verals originals. La Guilleria és això i és vida i és història.

LA REPRESSIÓ DEL CATALÀ A L’ESCOLA. TRES-CENTS ANYS DE LLUITA I RESISTÈNCIA (1715-2018) de David Pujol Fabrelles

Aquest llibre recull una part de la tesi doctoral de David Pujol i Fabrelles defensada a la Universitat de Girona el maig de 2019 i guardonada el 2021 amb el Premi de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans.

Editorial Gavarres editen conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans aquesta obra per explicar les llums i les ombres de la presència de la llengua catalana als centres escolars al llarg de tres-cents anys. David Pujol ha recollit, per una banda, els principals atacs que ha rebut l’escola durant els últims tres segles i ha estudiat, per l’altra, els precedents de la catalanització durant la segona meitat del segle XIX i el primer terç del segle XX. També ha elaborat un estudi exhaustiu de l’obra editorial i propagandística de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana des de la seva creació fins als nostres dies. Finalment, ha sintetitzat la resistència cultural i cívica durant el franquisme i ha contextualitzat els Premis Baldiri Reixac, convocats per la Fundació Carulla, en el marc de la reintroducció del català a l’escola que es va produir en època democràtica, a partir sobretot de 1978.

LLegir més
×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!