ELS LLIBRES DE LLAVINA I CUYÀS, NOVETATS A LA SETMANA

Comencem el setembre de la millor manera possible, amb dos nous volums de la col·lecció ‘Narratives’ a la venda! Proses de l’entreclaror de Jordi Llavina i El Mataró de Cuyàs de Manuel Cuyàs.

Proses de l’entreclaror de Jordi Llavina

El filòsof Martin Heidegger considerava la realitat humana com una mena de clariana enmig d’un bosc espès -el bosc de l’ésser. El protagonista d’aquestes Proses de l’entreclaror s’endinsa en boscos, transita per camins no gaire fressats, para esment en coses que rarament atreuen l’atenció de ningú. Una creu de ferro que no és una creu, però que, durant una estona, n’ha encarnat el símbol; unes campanes de so greu, cada una de les quals amb un nom propi; un filòsof que recorda vagament el que acabem d’esmentar i un pagès que és el mirall de molts homes de la terra; el misteri de la veu humana; l’invent prodigiós de l’escala; un poble que segueix un ritu funerari espaordidor; les qüestions filosòfiques de la llunyania i la contingència; aquell boig d’una pàgina de Nietzsche que duia un llum encès al pic del migdia; una teranyina de dibuix preciós o la dicotomia entre glans i figues. Tot això conforma, només, una petita part dels pretextos i dels temes d’aquestes proses escrites amb una obsessiva minuciositat amb què Jordi Llavina torna a la narrativa: tant a la de ficció com a la de no ficció.

Com escriu Ferran Sáez Mateu en el pròleg: «La mirada és la substància d’aquest llibre. Les descripcions són excel·lents en la mesura que la mirada de Llavina és notarialment precisa i alhora juganera. Es fixa en coses que no són el que semblen, i manté en suspens el lector fins que ajusta el zoom dels substantius i els adjectius».

El Mataró de Cuyàs de Manuel Cuyàs

Fullejar i rellegir escrits de l’escriptor i periodista Manuel Cuyàs i Gibert (1952-2020) sobre Mataró és un exercici de redescoberta plaent. Amb ulls d’avui, la seva mirada adquireix una dimensió nova. L’esperit crític i la ironia subtil que destil·la ens interpel·la encara. Els seus articles excel·leixen en l’art de captar la quotidianitat a través de personatges, fets i costums. Testimonien amb coneixement de causa i amb emoció els últims cinquanta anys de la ciutat. Formen un llegat valuós ple de petits però significatius detalls, que guanya amb el pas del temps.

Més de 200 articles, que es llegeixen d’una revolada, formen aquest nou volum de la col·lecció ‘Narratives’. Una edició acurada per Neus Pinart, membre de la Comissió Cívica d’homenatge a Manuel Cuyàs i Gibert.

«Rellegir-lo en aquest volum, és molt més que un exercici de nostàlgia. Mataró és ineludible per entendre Cuyàs. I, certament, Cuyàs és imprescindible per entendre Mataró. Els seus escrits constitueixen un retrat viu i únic dels últims cinquanta anys a Mataró, un retrat que ens ajuda, avui, a entendre millor qui som i com som.», acaba el periodista Joan Catà en el pròleg.

El Mataró de Cuyàs. Retrat d’un temps a través del seu articulisme es presentarà el divendres 15 de setembre, a les cinc de la tarda, a l’escenari 1 de La Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona. Parlarem de periodisme i de l’articulisme amb el periodista Joan Safont; Neus Pinart, membre de la Comissió Cívica d’homenatge a Manuel Cuyàs i Gibert; i Àngel Madrià, director Editorial Gavarres. 

LLegir més
×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!