Firmes
Autor del llibre 'L'exprés de Paris'
Xavier
Febrés

(Barcelona, 1949), periodista i escriptor, ha escrit nombrosos llibres de gèneres com la biografia, el reportatge, viatges literaris i dietaris. Ha publicat últimament els títols Breu història de França, Apologia de l’Empordà, Els cinquanta primers estius de l’Almadraba Park Hotel, Josep Pla: sis amics i una amant, Banyuls mon amour i El millor viatge de tots. Va rebre el premi Carles Rahola d’assaig 2020 per Josep Pla o la vitalitat, una biografia literària. Manté el blog Apologia de la curiositat d’articles periodístics i literaris.

Hemeroteca
L’exprés de ...

Xavier Febrés s’incorpora a la col·lecció ‘Narratives’ d’Editorial Gavarres amb l’obra L’exprés de París. El tren que ens va obrir les portes d’Europa. Un assaig que descriu la lenta i accidentada construcció de la línia ferroviària de Barcelona a França per Girona, com la connexió internacional dels trens a Portbou va consagrar l’entrada del país en la moderna era industrial, així com el lligam directe amb París. El llibre dibuixa una trepidant història social fins avui mateix, amb la implantació de les línies d’alta velocitat i la modernització pendent de la xarxa de rodalies.

La implantació de la connexió directa amb la gran capital europea de París va ser la via de comunicació amb les seves innovacions per a la burgesia benestant i també per a molts artistes, escriptors i periodistes catalans com Santiago Rusiñol, Isaac Albéniz, Enric Granados, Agustí Calvet (Gaziel), Joan Maragall o Josep Pla, entre d’altres. En definitiva, com afirma títol del llibre, l’exprés de París és el tren que ens va obrir les portes d’Europa.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!