Firmes
Autor del llibre 'Els últims secrets de Dalí'
Josep
Playà Maset

(Castellgalí, 1957). Llicenciat en Ciències Econòmiques i en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat redactor dels diaris Avui (1980-89) i La Vanguardia (1990-2022) a les àrees d’Educació, Societat i Cultura i col·laborador habitual de la premsa local i comarcal com Alberes, Hora Nova i Revista de Garriguella. És autor d’una dotzena de llibres, entre els quals destaquen La gran conspiració. Crònica de l’Assemblea de Catalunya (amb Antoni Batista); Dalí de l’Empordà; Què pensa en Gabriel Ferrater; L’Enigma Dalí (amb Màrius Carol); Costa Brava, panoràmiques d’avui; El camí de Púbol (amb Antoni Pitxot); Dalí esencial i Fages-Dalí, genis i amics. També va ser comissari de l’Any Dalí a Figueres l’any 2004.

Hemeroteca
Núm. 31

Diades de fe i gresca…

El número 31 de la revista Alberes arriba amb un dossier de 69 pàgines que ens conviden a caminar amb devoció a través de les romeries i els aplecs fins a una ermita o un santuari del nostre territori, on la gent es troba per compartir la fe, els platxeri, la música i els àpats: des de la Mare de Déu del Mont fins a Sant Sebastià a Cadaqués, passant per les Salines, Requesens o Sant Onofre.

El monogràfic repassa el fervor pretèrit, però també centra la mirada en l’avui. Actualment, el motor principals dels aplecs i les romeries que es tracen en aquest dossier no és estrictament religiós, en molts casos. Les trobades han esdevingut sobretot espai de relació social on les tradicions populars, els àpats en comunitat, els balls, la gatzara i les rutes excursionistes segueixen engrescant les persones a fer camí. Compartim-les!

Els últims secrets ...

A partir d’unes converses amb Marià Lorca, exregidor i exalcalde de Figueres, el periodista Josep Playà Maset evoca els últims anys de la vida de l’artista Salvador Dalí. Trenta-cinc anys després de la mort del pintor català més universal, es revelen dades inèdites que expliquen decisions tan polèmiques com la seva voluntat de ser enterrat sota la cúpula del Teatre-Museu de Figueres o el testament a favor de l’Estat espanyol.

Marià Lorca, posicionat incondicionalment al costat de Dalí, es va oposar al canvi del nom de la plaça Dalí de Figueres; va fer comprar l’actual Torre Galatea, donant suport a la controvertida decoració dels ous i els pans; va impulsar la creació de la fundació privada Gala-Salvador Dalí i va facilitar el trasllat de residència del pintor des de Púbol a Figueres. I així fins a arribar a una data clau, l’1 de desembre de 1988, a la clínica Quirón de Barcelona. Aquell dia Dalí crida l’alcalde a la seva habitació i li confia el secret més ben guardat.

Marià Lorca va penetrar en el cercle protector de Dalí i es va convertir en un personatge clau. Aquesta interlocució amb el Mestre possibilita la relació directa amb el president de la Generalitat Jordi Pujol, l’amistat amb l’expresident Josep Tarradellas o l’estira-i-afluixa amb el ministre de Cultura Jorge Semprún. L’alcalde de Figueres és, també, la veu que s’alça contra els interessos d’Estat en defensa del llegat dalinià.

Els últims secrets de Dalí és el tercer volum de la col·lecció: ‘Periodismes’.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!