Miners i picapedrers, protagonistes de ‘Les Garrotxes’
Les Garrotxes 26
Des del 16 d'octubre, la revista es troba a la venda a quioscos i llibreries habituals, també al web de Grup Gavarres

La revista semestral Les Garrotxes, de Grup Gavarres, dedica el número 26 als miners, picapedrers, calciners i a tota aquella gent relacionada amb l’explotació dels recursos geològics del territori. En total, la publicació  està formada per un dossier monogràfic de 47 pàgines que s’endinsa a la terra per parlar del basalt de Castellfollit de la Roca, del travertí de Banyoles, de la calç de Beuda o dels minerals de les mines d’Ogassa, així com de les persones que durant dècades hi han treballat amb el punxó, la buixarda o fent traginar la vagoneta.

UNA CONVERSA AMB CARME SIMON. Més enllà del dossier, la revista de patrimoni i etnologia que abraça la Garrotxa, l’Alta Garrotxa, el Pla de l’Estany, la Vall de Camprodon i la Vall de Llémena compta també amb la resta de seccions habituals. Una de les quals, la Conversa, repassa la trajectòria de l’olotina Carme Simon, activista cultural i fins fa poc directora de la Biblioteca d’Olot. Aquesta peça comparteix protagonisme amb un reportatge a la família de Can Comes de Fontcoberta, protagonistes del Retrat de Família d’aquesta edició, o amb tres perfils fets a gent del territori: la Conxita Vilalta, una àvia centenària de la Vall de Bianya; en Francesc Ricart, cunicultor i divulgador del patrimoni de la Cot i la Vall del Bac, i els germans Joan i Raimon de Palau, destacats pintors de Banyoles fills de Joan de Palau.

PATRIMONI. La secció de Patrimoni, coordinada per l’historiador banyolí Guerau Palmada, està formada per vuit articles: Joan Sala ens parla de les fonts urbanes d’Olot (Etnologia); Palmada se centra en els masos torre del Pla de l’Estany (Arquitectura); Santi Soler recupera la figura de Carles Alemany de Bellpuig, un senyor bandoler de Tortellà (Història); Josep Grabuleda ens presenta els Tassi, de Puigpalter (Nissagues); Josep Valls se situa a la Garrotxa per recollir informació sobre confitats, adobats o saltats (Vells Fogons); Jordi Nierga escriu sobre l’evolució de la Pastisseria Pujol de Camprodon (Botigues de tota la vida); Josep Maria Massip ens presenta les particularitats del cucut (Fauna) i Ester Sala dedica el text d’aquest número a les taronges, naronges i llimones (Plantes i remeis).

‘INESPERAT’, DE MATTHEW TREE. L’escriptor Matthew Tree és l’autor del text dels Primers Relleus,  ‘Inesperat’, on parla de Banyoles, ciutat on resideix actualment. Aquest és l’article inicial d’un número que es completa amb altres seccions com la Memòria Fotogràfica, que en aquesta ocasió posa la mirada a les fàbriques i tallers tèxtils; les Rutes a Peu, que ens fan viatjar fins a la serra de Bonaire o Sant Silvestre del Mor, o l’Indret, que ressegueix la fesomia i la història de Sant Aniol de Finestres. Les Garrotxes d’aquesta tardor i hivern es completa amb un reportatge sobre la Cooperativa Verntallat de la Vall d’en Bas, una entrevista a Toti Juanola, pastor del Mas la Capallera de Rocabruna, i una selecció de les últimes novetats editorials del territori.

La publicació està dirigida pel periodista banyolí Jordi Nierga i l’edita Grup Gavarres. A la venda, des del 16 d’octubre a les llibreries i quioscos habituals, així com al web de l’editorial.