Parlem de l’estiueig a Les Garrotxes
Les Garrotxes, 27

El número 27 de les Garrotxes va sortir el passat mes de maig. Amb un dossier dedicat a l’estiueig, 54 pàgines que ens expliquen la presència d’estiuejants a partir del testimoni dels ‘senyors’ de Camprodon, dels turistes que prenien les aigües a Banyoles o dels ‘vrenejants’ que respiraven els aires de la Garrotxa.

La revista, també compta amb la resta de seccions habituals. La Conversa amb l’enginyer i economista setcasenc i investigador històric de la Vall de Camprodon, en Miquel Perals (1941); el Retrat de Família amb la familia Rius del mas Pratdevall de Santa Pau, o amb tres perfils a gent del territori: en Joaquim Reig, viticultor a Can Maure de Parets d’Empordà; en Ramon Duran, presenc amb tota una vida dedicada a la imatgeria religiosa, i Antoni Bartrina, nascut a Querós de Dalt i qui va ser l’ànima de la Fonda de Ca l’Olivet de la Colònia Llaudet, a Sant Joan de les Abadesses.

No ens deixem, però la secció de patrimoni, coordinada per l’historiador banyolí Guerau Palmada, i que està formada per vuit articles: el mateix Palmada ens parla de les matraques de campanar (Etnologia); Joan Sala ens descobreix els encants del monestir de Sant Joan les Fonts (Arquitectura); Josep Grabuleda ens descriu els orígens del catalanisme a Banyoles (Història); Antoni Mayans i Xavier Puigvert ressegueixen la trajectòria dels Estorch i Siqués (Nissaga); Albert Massip i Jordi Garcia exhibeixen el cançoner tradicional de Beget (Músics); Jordi Nierga escriu sobre el Forn Ca la Carme, de Campdevànol (Botigues de tota la vida); Emili Bassols ens presenta el barb de muntanya (Fauna) i Teresa Garnatje, Airy Gras, Montserrat Parada i Joan Vallès elaboren un article conjunt al voltant de la genciana groga (Plantes i remeis).

‘Zoom’ és el títol del text dels Primers Relleus del número 27, obra de Rosa Torrent en homenatge a Esperança Roura. Aquest és l’article inicial d’una publicació que es completa amb altres seccions com la Memòria Fotogràfica, que en aquesta ocasió posa la mirada a les fleques i pastisseries de les contrades; les Rutes a Peu, que en aquesta ocasió recorren l’entorn de l’estany de Banyoles i enllacen Rocabruna amb el santuari del Coral, o l’Indret, que a través de la mirada personal de l’escriptor Miquel Aguirre ens parla d’El Torn, llogaret garrotxí que pertany al municipi de Sant Ferriol. D’altra banda, Les Garrotxes d’aquesta primavera i estiu es completa amb un reportatge sobre el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, una entrevista a Paula Fonollà, mestra formatgera de la formatgeria Xauxa de Les Preses, i una selecció de les últimes novetats editorials del territori.

Presentacions:

Sant Feliu de Pallerols. Divendres 18 de juny, a les 7 de la tarda, a la Capella del Roser. Hi intervindran: Artur Colomer, alcalde de Sant Feliu de Pallerols; Josep Valls, historiador; Jordi Nierga, director Les Garrotxes, i Àngel Madrià, director Editorial Gavarres.

Ripoll. Dissabte 26 de juny, a les 12 del migdia, al Museu Etnogràfic de Ripoll. Hi intervindran: Jordi Munell, alcalde de Ripoll; Ester Noguer-Juncà, directora del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès; Jordi Nierga, director Les Garrotxes, i Àngel Madrià, director Editorial Gavarres.

LLegir més