Cassià Costal, un pedagog de referència
Un treball d'investigació sobre la vida i l'obra de Cassià Costal
'Cassià Costal. Una vida dedicada a la pedagogia'

Cassià Costal. Una vida dedicada a la pedagogia és obra del mestre i pedagog David Pujol i Fabrelles (La Bisbal d’Empordà, 1965) que ha fet una llarga i bona investigació sobre la vida i l’obra de Cassià Costal (Mollet de Peralada, 1876 – Barcelona 1937). Un llibre publicat per Editorial Gavarres amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mollet de Peralada.

El treball de recerca de Pujol ens permet conèixer el personatge i al mateix moment, ens permet conèixer algun dels textos que Cassià Costal va publicar. Cassià Costal va ser un pedagog reformista d’idees avançades, ciutadà actiu i compromès, articulista i cronista. Va formar-se a l’Escuela Normal de Maestros i, posteriorment, a l’Escuela de Estudios Superiores del Magisterio, ambdues a Madrid, on va rebre la influència de la Institución Libre de Enseñanza. Va participar en quatre edicions de les colònies escolars organitzades pel Museo Pedagógico Nacional, que era dirigit per Manuel Bartolomé Cossío. Va ser professor i director de l’Escola Normal de Girona i, posteriorment, de l’Escola Normal de la Generalitat, creada a Barcelona el 1931 amb caràcter d’assaig pedagògic. Va formar part de la Societat d’Atracció de Forasters i Turistes i fou un dels fundadors de l’Ateneu de Girona i n’ocupà la secretaria. En proclamar-se la Segona República va ser nomenat president provisional de la Diputació de Girona, un càrrec que, si bé va durar pocs dies, és representatiu del moment que es vivia i també de la significació de Cassià Costal.

Pere Carbonell i Fita, a Entre la vocació i el deure, va deixar escrit que «A la seva classe de filosofia hi anàvem a aprendre a pensar. Tot i les autoritats que sovint invocava, i que se’l veia endut per la força de les seves conviccions, no deixava mai de mostrar-se deliberadament respectuós amb aquells adolescents tan sensibles i suggestionables al seu encís». En definitiva, en aquest llibre, David Pujol recupera i reivindica la figura de l’il·lustrat pedagog molletenc pel fet de ser una referència educativa valuosa i perquè, lluny de qualsevol mitificació, avui ens ha de servir d’exemple i guia.

Notícies:

Diari de Girona: https://www.diaridegirona.cat/comarques/2022/01/03/cassia-costal-mestre-ensenyava-pensar-61216562.html

Hora Nova: http://www.horanova.cat/lasil-gomis-es-declpubliquen-un-llibre-dedicat-a-lobra-i-figura-del-pedagog-cassia-costal-arat-be-cultural-dinteres-local/

El Punt Avui: http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/2084659-publiquen-la-primera-monografia-del-pedagog-empordanes-cassia-costal.html?ItemId=2788

LLegir més