Ja tenim els nous números de Gavarres i Alberes esperant-vos damunt la lleixa. Ara que el 2024 deixa anar les últimes alenades nosaltres aprofitem per sortir a fora, a l’aire lliure, i recular la vista cap als prats esquitxats de la blancor d’un ramat i cap a boscos treballats i cuidat, però també viscuts. I que bé que s’hi està en aquest prat i en aquest bosc. I que bé que s’hi està en aquest tros de món que expira.
UNA LLARGA HISTÒRIA A PARTIR DELS LLIBRES DE FIRMES
Can Duran ha vist passar durant anys una gernació d’artistes, polítics, escriptors, periodistes… que han deixat la seva petja en els dos llibres de signatures de la casa. Josep Valls i Joan Ferrerós, però, han anat molt més enllà de fer un buidatge d’aquestes dedicatòries. Parlen d’un temps, d’una gent i d’un país.
La periodista i cuinera Eva Martínez Picó ens acosta a un temps i a una manera de viure que defineixen el paisatge ramader de la Vall de Camprodon. Ho fa a través d’un llibre, La Tria de Mulats d’Espinavell, que combina la memòria col·lectiva d’una tradició de muntanya, l’assaig sobre el territori i una narració personal àgil i precisa.
Aquest nou treball de l’historiador Josep Clara, autor també d’Històries de frontera i Històries de la Vall de Camprodon, recull en més de setanta capítols un grapat de successos emmarcats en aquesta vall i en els seus pobles, que poden llegir-se per l’ordre que prefereixi el lector. S’hi tracta la importància dels trens, l’arribada dels primers estiuejants, els conflictes, els accidents a muntanya…
LA COL·LECCIÓ ‘PERIODISMES’ TREBALLA A CONTRACORRENT
Periodisme a foc lent. Aquest és el camí que ressegueix la col·lecció ‘Periodismes’, que consta de tres números: La mina de la mort, de Maria Favà; El tresor de la Vajol, de Xavier Febrés, i Els últims secrets de Dalí, de Josep Playà Maset. Relats periodístics reposats, però intrigants, escrits per grans professionals de la informació.
‘MOTEL EMPORDÀ, ELOGI DE L’AMOR ESTABLE’ ÉS EL DOTZÈ VOLUM DE LA COL·LECCIÓ
El periodista i escriptor Xavier Febrés detalla la seva relació amb el Motel Empordà al llarg dels anys a través d’un dietari on celebra la continuïtat ferma de l’establiment i, per tant, la seva capacitat per mantenir-se d’actualitat tot i viure en etapes diferents. I ho fa ben acompanyat: el propietari i xef del Motel, Jaume Subirós, és l’autor del pròleg, mentre que els germans Pitu i Joan Roca signen l’epíleg.
LA PARLA POPULAR DE LA SALUT RECOLLIDA PEL DR. ANTONI BELTRAN
El llibre Ensenya’m la llengua, del doctor Antoni Beltran, vol ser una eina per recuperar un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i natural. Un recull millorat i més elaborat que ressegueix els Països Catalans, cap amunt i cap avall, amb algunes paraules que són autèntics fòssils de la parla popular, així com amb d’altres que esdevenen un gran recull d’experiències i emocions o frases acolorides pel geni popular.
Ja tenim la taula a punt per aquestes festes nadalenques. L'arribada dels nous números de Gavarres i Alberes s'afegeixen als darrers volums de Cadí-Pedraforca, Les Garrotxes i Garona-Nogueres. La família, ben reunida!
Aquest final d'any ens entaularem en una taula i gaudirem d'un àpat suculent a Can Duran, a Figueres. Passant les pàgines de La vida a Can Duran coneixerem la història d'aquest establiment i el context que l'embolcalla a través dels llibres de signatures de la casa, gràcies a un exhaustiu treball de Josep Valls i Joan Ferrerós.
Comencem l'any recorrent el territori, com ens agrada. Ho farem amb les primeres presentacions, que ens portaran a llocs com Torroella de Montgrí, Cantallops, Sant Jaume de Llierca, Amer o Barcelona. Sempre amb la voluntat que les històries escrites també puguin caminar.
L'Anna Pijoan, l'Antígona García i la Judit Nadal persegueixen des de tres punts diferents de les Gavarres en un futur agroecològic basat en ramats sostenibles
La terminologia de la lleva varia segons les zones. Tot seguit es defineixen uns quants termes usats pels llevaires de la zona de l’Albera i les Salines
Els Llagostera i els Arxé són dues famílies del Baix Ripollès que han resseguit una vida professional vinculada al negoci de la llenya i al transport de la fusta
Ceps, paranys, rateres, ballestes i llaços van ser les eines utilitzades durant molts anys per la gent de camp a l'hora de capturar salvatgines i altres animals
El web del Grup Gavarres utilitza cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques, tècniques, publicitàries. Per a més informació o administrar-les, accedeixi a la nostra
Configuració de cookies.
Accepto les cookies
La teva configuració de cookies
T’informem que utilitzem cookies pròpies i de tercers amb l’objectiu de millorar el rendiment de la pàgina. Aquesta web NO utilitza cookies amb finalitats analítiques ni publicitàries. Si desitges més informació o vols administrar-les, accedeix a la
Configuració de cookies.
DESMARCAR-HO TOT
ACCEPTAR-HO TOT
Aquestes cookies són necessàries pel funcionament bàsic del lloc web i, per tant, estan sempre actives. Inclouen cookies que permeten recordar les accions que realitzes al navegar pel lloc web en una mateixa sessió o, si ho sol·licites, de sessió a sessió. Ajuden en processos de compra online, a més de proporcionar assistència en qüestions de seguretat i de conformitat amb les normatives.
Les cookies analítiques permeten millorar l’experiència de navegació web i proporcionen a l’administrador informació estadística como el nombre de visitants o l’ús que fan els usuaris de la nostra plataforma.
Les galetes publicitàries són les galetes que permeten una gestió més eficaç dels espais publicitaris que s'hagin inclòs en la pàgina web, aplicació o plataforma, en base a criteris com el contingut editat, les preferències de l'editor o la freqüència en què es mostren els anuncis.